Raak mij aan! Touch me!

In 2020 keken we uit naar een tijd waarin we weer van alles kunnen doen en hopelijk is 2021 het jaar waarop we ons hebben verheugd. 

Wanneer we weer naar het filmtheater kunnen is nog niet duidelijk, maar als we weer mogen, staan er in ieder geval een hoop leuke films en documentaires op je te wachten. Zo hebben we zeven films op een rij gezet die gebaseerd zijn op boeken die onverfilmbaar leken. Ook staan vier van de beste films van Wong Kar-Wai voor je klaar en zijn er tot slot vijf films die in 2021 in première gaan.

Onverfilmbare boeken

Er worden regelmatig populaire films gebaseerd op boeken. Maar hoe zit het met de werken waarvan het onmogelijk lijkt ze te verfilmen? Diverse filmmakers waagden zich aan ‘onverfilmbaar’ geachte boeken, met wisselend succes. In 2021 richten we de spotlight op zeven ambitieuze en bijzondere boekverfilmingen.

The Saragossa Manuscript

The Saragossa Manuscript gaat over een napoleontisch avontuur vol duels, jonkvrouwen en cryptische manuscripten. De verfilming van het boek van de Poolse schrijver Jan Potocki zit vol humor, schunnig drama en onvergetelijke beelden waardoor de speeltijd van ruim drie uur voorbij vliegt.

The Saragossa Manuscript

Jodorowsky's Dune

Regisseur Alejandro Jodorowsky begon in de jaren zeventig te werken aan misschien wel de meest ambitieuze film ooit: een verfilming van Frank Herberts epische sciencefiction roman Dune. Hij en zijn team werkten twee jaar lang dag en nacht aan de uitdagende taak om de wereld van Dune te creëren. Maar helaas: Hollywood durfde het niet aan. Deze heerlijke feelgood documentaire vertelt het verhaal over de allergrootste film nooit gemaakt.

Eerst het boek lezen?

Jodorowsky's Dune

Naked Lunch

In deze bewerking van William S. Burroughs gelijknamige hallucinante roman uit 1959, volgt regisseur David Cronenberg de parttime verdelger en fulltime drugsverslaafde Bill Lee terwijl hij zich stort in de nachtmerrieachtige Interzone, een sinistere onderwereld vol gigantische pratende insecten.

Eerst het boek lezen?

Naked Lunch

Norwegian Wood

Norwegian Wood is een verfilming van het gelijknamige boek van Haruki Marakami. Een gevoelig verhaal over liefde en verlies dat zich afspeelt in Tokio eind jaren zestig. De negentienjarige student Toru wordt verteerd door verdriet na de zelfmoord van zijn beste vriend. Wanneer hij Naoko, de voormalige vriendin van zijn overleden vriend, ontmoet wordt hij heimelijk verliefd op haar.

Eerst het boek lezen?

Norwegian Wood

Lolita

De controversiële roman van Vladimir Nabokov uit 1955 gaat over een literatuurprofessor van middelbare leeftijd die smoorverliefd wordt op zijn veertienjarige stiefdochter. Door de strenge censuur in de jaren zestig moesten diverse aspecten van de roman worden afgezwakt, waarbij veel aan de verbeelding van het publiek werd overgelaten.

Eerst het boek lezen?

Lolita

Where the Wild Things Are

Where the Wild Things Are is een wereldberoemd Amerikaans prentenboek van Maurice Sendak uit 1963. Het werk gaat over de gefantaseerde avonturen van het jongetje Max, die voor straf zonder eten naar bed moet. Tijdens zijn fantasiereizen ontmoet hij de Maximonsters, die hem tot onverschrokken koning uitroepen.

Eerst het boek lezen?

Where the Wild Things Are

American Psycho

In Bret Easton Ellis’ controversiële roman uit de jaren tachtig zinkt de rijke, egocentrische Patrick Bateman steeds dieper weg in zijn gewelddadige, hedonistische fantasieën wanneer hij zijn psychopathische alter ego probeert te verbergen voor vrienden en collega’s. American Psycho is een ijzersterke, satirische film die niet alleen de amorele opvattingen van de eighties weerspiegelt maar ook misogynie aan de kaak stelt. En dat alles met een flinke dosis zwarte humor.

Eerst het boek lezen?

American Psycho

The Best of Wong Kar-wai

In 2021 staan vier hoogtepunten voor je klaar van de Chinese (Hong Kong) regisseur Wong Kar-Wai, een van de belangrijkste hedendaagse filmmakers. Veelbekroonde films, met Aziatische supersterrencast, oogstrelend cool wervelend camerawerk van Christopher Doyle en soundtracks die nog dagen in je hoofd blijven zitten. Meeslepende, melancholische, oogverblindende, zinderende cinema. In fonkelnieuwe kopieën.

Chungking Express

Twee politieagenten gaan op hun eigen manier om met liefdesverdriet en het vinden van een nieuwe liefde.

Chungking Express

Fallen Angels

In dit misdaaddrama volg je het leven van een huurmoordenaar in Hongkong die iets anders met zijn leven wil en dat van zijn vrouwelijke collega.

Fallen Angels

Happy Together

De film geeft een kijkje in de chaotische relatie tussen twee mannen die ontdekken dat ze uit elkaar groeien.

Happy Together

In the Mood for Love

Twee buren, een man en een vrouw, krijgen een band nadat ze beiden vermoeden dat hun echtgenoten vreemdgaan. Ze nemen zich voor om hun band vriendschappelijk te houden om geen soortgelijke fouten te begaan.

In the Mood for Love

Films in première

Het lange wachten wordt beloond. Er staan namelijk vijf films voor je klaar die in 2021 première gaan.

Supernova

Colin Firth en Stanley Tucci zijn fenomenaal als Sam en Tusker, die in Supernova samen hun weg moeten vinden in een leven dat langzaam uit hun handen glijdt. Regisseur en schrijver Harry Macqueen weet perfect de juiste toon te treffen in dit ingetogen drama waarin liefde en verlies samen komen.

Supernova

The Father

The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. Anne zoekt opnieuw een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die steeds weer alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt wanneer zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd.

The Father

The Human Voice

The Human Voice is een korte film van Pedro Almodóvar, gebaseerd op het beroemde toneelstuk La voix humaine van Jean Cocteau. In de film maak je kennis met een vrouw die erachter komt dat haar man haar verlaten heeft. Haar wereld stort ineen. Eerst figuurlijk, daarna letterlijk. Je wordt deelgenoot van haar wanhoop, rusteloosheid en sarcasme.

The Human Voice

Nomadland

Na de economische ondergang van haar bedrijf op het platteland van Nevada gaat Fern met een bus op pad om de wereld te verkennen als een moderne nomade. In Nomadland, de derde speelfilm van Chloé Zhao, spelen echte nomaden Linda May, Swankie en Bob Wells de mentoren en vrienden die Fern steunen tijdens haar ontdekking van het Amerikaanse westen.

Nomadland

Ainbo: Heldin van de Amazone

Wanneer Ainbo op een dag ontdekt dat haar land wordt bedreigd door een eeuwenoude demon Yucurunu, roept ze de hulp in van Motelo Mama. Samen met haar twee knotsgekke Amazonegidsen Vaca en Dillo gaat Ainbo op avontuur, vastbesloten om haar land en het volk te redden voordat het te laat is. De film is een magisch en hartverwarmend verhaal over moed, vriendschap, kracht en het geloven in jezelf.

Houd je van strips, animatie en games? 

Ainbo: Heldin van de Amazone

Tijdens de lockdown toch leuke films kijken?

Ook tijdens de lockdown bieden wij online de leukste films aan via Picl.

Bekijk het aanbod