Raak mij aan! Touch me!

Jehova’s Getuige Yana laat zich niet langer onderdrukken door echtgenoot, geloof en politie. Ze pleegt de ultieme verzetsdaad tegen de patriarchale samenleving.

Als extremisten de kerk van de Jehova’s Getuigen platbranden, is voor Yana, de vrouw van kerkgemeenteleider David, de maat vol. Zij wil weg van het Georgische platteland waar zij en haar geloofsgenoten net begonnen zijn met het opbouwen van een nieuwe gemeenschap. Maar David doet haar angst af als irrationele overgevoeligheid en vertrekt naar de kerkoudsten om geld te regelen voor het herbouwen van de kerk. In zijn afwezigheid krijgt Yana bezoek van een politieagent die wel heel erg intieme vragen stelt en haar duidelijk maakt dat zij als vrouw geen andere rol kan spelen dan lijdend voorwerp.

Toch gaat dit ijzersterke debuut meer over vrouwelijke kracht dan weerloosheid. Onverholen bruut geweld wordt afgewisseld met scènes van schilderachtige verstilling waarin Yana’s hart bijna zichtbaar verhardt. Bij vol bewustzijn dat ze haar eigen doodsvonnis in juridisch, moreel en emotioneel opzicht tekent, legt ze de bijl aan de wortel van de patriarchale maatschappij.

Deze film is Georgisch gesproken en is zowel met Nederlandse als Engelse ondertiteling beschikbaar.

Te laat..!

Voor deze film is de online kijkperiode voorbij. Maar geen paniek: later dit jaar is hij zeker nog in het Forum te zien.

Op de hoogte blijven van de premièredatum? Meld je aan voor de filmnieuwsbrief.

Filmnieuwsbrief