Raak mij aan! Touch me!

Na een aantal spannende maanden van films inzenden is het dan eindelijk zover: De genomineerden voor Beste Groninger Film 2022 zijn bekend! 

Kijk op deze pagina voor alle genomineerden. 

En natuurlijk is er dit jaar ook weer een publieksprijs! Stemmen kan vanaf 1 maart, hou deze site in de gaten! 

Categorie non fictie

Het karretje van Fabian

Fabian bouwt zijn huis op een oude kar die hij zelf zal trekken. Zijn plan is om met dit huis op wielen naar Servië te wandelen. Dan blijkt dat het bouwen van de kar op zichzelf al een hele reis is. Waar brengt het karretje Fabian?

Regie: Okki Poortvliet

Duur: 16 min. 

Het karretje van Fabian

Oorlog in Westerbork

De film gaat over de periode vlak na de bevrijding van kamp Westerbork en Nederland. De nog resterende joden kregen de opdracht nieuwe gevangenen te bewaken: NSB’ers en andere collaborateurs. Verschillende van die 'foute' Nederlanders waren medeverantwoordelijk geweest voor het afvoeren van joden naar Auschwitz. Deze documentaire handelt over die eerste vier maanden in kamp Westerbork, toen bijna honderd van collaboratie verdachte gevangenen overleden.

Regie: Eric Blom, inetviews Frènk van der Linden, camera Ronald Pras

Duur: 50 min 

Oorlog in Westerbork

Ich flüstere mir zu

De film is een poëtisch portret van beeldend kunstenaar @antoniarehnen , die met analoge technieken een toverachtige wereld oproept.

Regie: Jelte van Lente en Hanne van der Velde

Duur: 10:32 min.

Ich flüstere mir zu

Categorie Fictie

De Laatste Dag

Ton heeft zich na de dood van zijn vrouw teruggetrokken in de vogelkijkhut waar ze vaak kwamen. Hij wil er een einde aan maken, maar durft niet. Dan verschijnt er onverwachts hulp…

Regie: Sander Blom en Basz de Jonge 

Duur: 19:28 min

De Laatste Dag

FINN

Mijn afstudeerfilm van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. Een film gebaseerd op persoonlijke ervaringen verwerkt tot een fictieverhaal geheel opgenomen in mijn thuisprovincie Groningen. 

Regie: Arion Ritzema 

Duur: 12:12 min 

FINN

Jäger

Klethoven 1974, politierechercheurs Bert en Frank zijn op missie om een mysterieuze arrestant op tijd over te dragen aan de Duitse autoriteiten. 

Regie: Julian Verkerk

Duur: 20:33 

Jäger

Categorie Opdrachtfilm

STROOMlab promotiefilm

Bij STROOMlab Emmen krijgen jongeren de kans om makers te worden. Met de juiste tools, locatie en hulp kunnen ze hun gekste dromen werkelijkheid maken. Ter promotie van deze creatieve plek werden wij gevraagd een opvallende film in elkaar te zetten. Met felle kleuren, uitzondelijke scenes en vrolijke muziek zetten wij het imago van Stroomlab op film. 

Regie: blksm media

Duur: 51 sec

STROOMlab promotiefilm

Kroniek Wittewierum voor de Universiteitsbibliotheek Groningen

Het originele exemplaar van de kroniek van Wittewierum wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek. Opdracht is om meer mensen bekend te maken met de werken die daar worden bewaard. 

Regie: Marieke Verdijk en Frank Boxman

Duur: 3:31 min

Kroniek Wittewierum voor de  Universiteitsbibliotheek Groningen

Jongstunna - Neem je mee

Een muziekvideo voor het Groningse jongeren collectief "Jongverstand". De muziekvideo beeld een verhaal uit van 2 jongeren die elkaar op een stapavond treffen en een onvergetelijke nacht beleven.

Regie: Stefan Nuiver 

Duur: 2.52 min

Jongstunna - Neem je mee

Categorie OOG TV Talent Award

Gustav & Grace

Een bankier uit 1922 en een studente uit 2022 komen op bizarre wijze met elkaar in contact, en zich buigen over de vraag: is de toekomst goed? 

Regie: Lucas Boerwinkel

Duur: 13.42 min

Gustav & Grace

Pieterzijl Clip Arnold Veeman

Pieterzijl is een videoclip over een jongetje die zich bezighoudt met de transformatie van dag naar nacht.  

Regie: Roman Hageman

Duur: 3:30 min

Pieterzijl Clip Arnold Veeman

Joram: Quid Pro Quo

Deze film speelt zich af op de Groninger straten en belicht de intieme en onzichtbare delen van Joram, zijn werk en zijn studio: de straat. De straat, met als wet: "QUID PRO QUO".  Zowel de bewoners als bezoekers van de straat worden vastgelegd door Joram zijn rauwe, confronterende en intieme portretten. In de film komen Joram en de vele mensen die hij portretteert aan het woord over Joram, zijn werk en het leven. De maker van de film gaat écht in gesprek gaat met Joram en de geportretteerden. Hierdoor krijg je bij het kijken van deze film een unieke kijk in een vaak onzichtbaar deel van de samenleving.

Regie: Igor de Boer

Duur: 42 min

Joram: Quid Pro Quo