Raak mij aan! Touch me!

Hoe was Groningen betrokken bij slavernij? Welke sporen van het slavernijverleden zie je? Welke effecten zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar in de maatschappij?

Tijdens de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed staan deze vragen centraal. Musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen, slaan de handen ineen en besteden in 2022 aandacht aan het slavernijverleden van Groningen.

Opening Talkshow

Op vrijdag 18 februari 2022 om 14:00 uur opent de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed in Forum Groningen. De opening vindt plaats in de vorm van een talkshow die live uitgezonden wordt. Bitterzoet Erfgoed wordt geopend door Koen Schuiling,burgemeester van de Gemeente Groningen, en Mirjam Wulfse, gedeputeerde van de Provincie Groningen.

De talkshow wordt gepresenteerd door Jerry Silvano. Hij gaat met tal van gasten (o.a: Koen Schuiling, Mirjam Wulfse, Cissy Gressmann, Barbara Henkes, Anja Sinnige, Mauricio Plat, Izaline Calister, Joël Feliz, Ceriel Wekker, Glimina Chakor, Jooz, Geert Pruiksma, Myron Hamming, Hedy Tjin, Aimée Terburg , Faisel Saro, Esli Tapilatu en Vamba Sherif) in gesprek over de manifestatie en wat er de komende maanden staat te gebeuren. Zo zal er onder meer gesproken worden over kunst en het belang van meerstemmigheid binnen Bitterzoet Erfgoed. Ook is er muziek van Izaline Calister. Je kunt de talkshow via een livestream kijken op je telefoon, tablet of computer.

Tentoonstelling en stadswandeling

Op 18 februari openen de tentoonstellingen in de Akerk, het Groninger Museum en Museum Nienoord. Wil je op diezelfde dag al één van deze tentoonstellingen bezoeken? Klik dan op het desbetreffende museum voor meer informatie. Bovendien wordt er een gratis plattegrond van de stad Groningen beschikbaar gesteld, met daarop een wandeling langs plekken waar er sporen van het Groninger slavernijverleden te vinden zijn. De plattegrond is op de dag van de opening downloaden via de website van Bitterzoet Erfgoed of af te halen bij de Akerk, het Forum Groningen en het Groninger Museum.

Tijdens Bitterzoet Erfgoed besteden musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan
op het heden. De culturele manifestatie loopt van 18 februari tot 12 september 2022. Bitterzoet Erfgoed wordt mede mogelijk gemaakt door: gemeente Groningen, provincie Groningen, Kunstraad Groningen,
Mondriaanfonds, Stichting J.B. Scholtenfonds, Stichting Beringer Hazewinkel, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen en VriendenLoterij Fonds.

Meer info

Agenda Musea

Groninger Museum: Zwart in Groningen
De rijken en machtigen van Stad en Ommeland waren in de zeventiende en achttiende eeuw veelal betrokken bij slavernij overzee. Sommige leden van deze families lieten zich afbeelden met een zwarte bediende. Het Groninger Museum presenteert historische schilderijen en beelden die in Groningen gemaakt zijn waarop mensen van kleur te zien zijn. De werken zijn getuigen van de Groningse betrokkenheid bij het slavernijverleden. Kunstenaar Faisel Saro en schrijver Vamba Sherif reageren op artistieke en literaire wijze op deze afbeeldingen. In de vaste collectie wordt extra aandacht geschonken aan objecten met een koloniale geschiedenis.
Op 18 februari van 14:00u tot 17:00u gratis toegang.
Meer informatie: www.groningermuseum.nl.

Museum Nienoord: Sporen van het koloniale verleden
Museum Nienoord biedt twee routes aan die de bezoeker meenemen in de zeventiende- en achttiende-eeuwse borgcultuur. Aan de hand van de unieke collectie rijtuigen wordt gewezen op bijzondere details die verbonden zijn aan het koloniale verleden. Dit zijn sporen die je misschien ook terugvindt in je eigen leefomgeving.
Op 18 februari om 14:00u, 15:00u en 16:00u gratis instaprondleidingen.
Meer informatie: www.museumnienoord.nl

Stichting Oude Groninger Kerken: Kunst in de Akerk
De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) reflecteert op het thema van slavernij door hedendaagse beeldende kunst te presenteren in de Akerk van 18 februari tot en met 3 juli. Vier kunstenaars maken kunstwerken speciaal voor deze tentoonstelling: Hedy Tjin, Aimée Terburg, Faisel Saro en Esli Tapilatu. Deze tentoonstelling wordt samengesteld onder leiding van gastcurator Ricardo Burgzorg. Een centrale rol is weggelegd voor een uniek, monumentaal wandkleed van maar liefst 2,5 bij 35 meter, waarin de sporen van het slavernijverleden in Groningen verbeeld worden. Daarnaast zorgt de stichting voor een gevarieerd, interactief
publieksprogramma en educatief aanbod.
Op 18 februari van 15:00u tot 17:00u gratis toegang.
Meer informatie: www.akerk.nl

Boekentitels

  • Adolescentie ; Identiteit ; Suriname
Bea Vianen,
Suriname, ik ben [Boek] : roman
  • Slavernij ; Groningen (provincie) ; 17e eeuw ; Wandeltochten ; Groningen (stad) ; Fietstochten
Margriet Fokken, Barbara Henkes
Sporen van het slavernijverleden in Groningen [Boek] : gids voor stad en ommeland
  • Ghana ; Slavernij
Yaa Gyasi, Nicolette Hoekmeijer
Weg naar huis [Boek]
  • Zuid-Molukkers
Sylvia Pessireron,
Gesloten koffers [Boek]
  • Onafhankelijkheidsoorlogen ; Indonesië ; 1945-1950
David Van Reybrouck,
Revolusi [Boek] : Indonesiƫ en het ontstaan van de moderne wereld
  • Suriname ; Geschiedenis ; Verhalen
Raoul de Jong,
Jaguarman [Boek] : mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden
  • Racisme ; psychologische aspecten
Anousha Nzume,
Hallo witte mensen [Boek]