- Mini-college
- Biodiversiteit
- Mini-college
- Hittestress
Bloedhete zomers
Mini-colleges van weerman en wetenschapper Peter Kuipers Munneke en onderzoeker Floris Boogaard over oorzaken, gevolgen en veranderingen in de omgeving door hittestress.
Hoe hittegolven tot hittestress kunnen leiden
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Vooral in de zomermaanden is dit merkbaar door de steeds vaker voorkomende en steeds langer durende periodes van hitte en droogte.
Aan de ene kant betekent dit voor veel mensen gezellige barbecues en bezoekjes aan het zwembad, maar er zit ook een andere kant aan. Wat vaak over het hoofd wordt gezien zijn de grote risico’s van hittegolven. Deze risico’s vallen onder het begrip hittestress. Hittestress is een aandoening die wordt veroorzaakt door extreme hitte die zich uit in lichamelijke klachten bij mens en dier.
Hittestress kan leiden tot slechter slapen, wat weer leidt tot concentratieproblemen, oververmoeidheid en hoofdpijn waardoor de productiviteit verminderd. Er is meer kans op ziekte en overlijden onder kwetsbare doelgroepen (denk aan ouderen) als gevolg van verhoogde uv-straling, zomersmog en hitte-gerelateerde hart- en vaatproblemen. Extreme hitte heeft ook impact op de biodiversiteit, en ons elektriciteits- en watergebruik.