Raak mij aan! Touch me!

Giftige stoffen zijn overal. Van microscopisch kleine stukjes plastics in de lucht, landbouwgif op ons voedsel tot medicijnresten in het oppervlaktewater. Ontdek er alles over tijdens het Kenniscafé.

Van microscopisch kleine stukjes plastics in de lucht, landbouwgif op ons voedsel tot medicijnresten in het oppervlaktewater. Via allerlei wegen krijgen mensen stoffen binnen die mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Wat weten we over de effecten van deze stoffen op ons en onze leefomgeving? Dieren, planten en mineralen; in de loop van miljoenen jaren is er een breed scala aan gifstoffen in de natuur ontstaan. Hoe verschillen deze natuurlijke gifstoffen van het kunstmatige gif dat we gebruiken om bijvoorbeeld gewassen te beschermen? Kunnen we onderzoeken of al deze synthetische stoffen mogelijk giftig of op andere manieren ziekmakend zijn? 

In dit Kenniscafé gaat Jelte Posthumus in gesprek met onder meer hoogleraar Farmaceutische Immunologie Barbro Melgert over de gevolgen van microplastics als die in onze longen terecht komen en met hoogleraar en internist Ymkje Stienstra, die onder meer onderzoek doet naar de zorg voor slachtoffers van slangenbeten in Afrika. In 2018 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie slangenbeten tot verwaarloosde tropische ‘ziekte’ verklaard. Hoe ziet de strijd tegen deze ‘ziekte’ eruit?  Janet Hoven, strategisch adviseur bij Waterleidingsmaatschappij Drenthe (WMD), legt uit hoe de stoffen die landbouw en industrie uitstoten de kwaliteit van grondwater beïnvloeden. Hoe voorkomen we dat ons drinkwater te veel schadelijke stoffen bevat?

Dit Kenniscafé is tot stand gekomen in samenwerking met de Aletta Jacobs School of Public Health. Met hun interactieve installatie Gif (vanaf maandag 18 september aanwezig in het Forum in het kader van de Europese Nacht van de Onderzoeker) wil deze School de impact van wetenschap over publieke gezondheid vergroten en bijdragen aan meer gezonde jaren voor alle noorderlingen. 

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Studium Generale Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

meer info

Misschien vind je dit ook leuk

  • Talk
  • Straf

Kenniscafé: straf!

Donderdag 23 maart | 20:00
Kenniscafé: straf!
Wanneer verdient iemand straf? En met welk doel straffen we? In dit kenniscafé bespreken we het Nederlandse strafrechtsysteem.
  • Talk
  • Licht

Kenniscafé: In het licht

Donderdag 15 december | 17:00
Kenniscafé: In het licht
Eén ding waar we op kunnen vertrouwen is dat iedere dag de zon op komt.
  • Talk
  • Wetenschap

Kenniscafe Virusverhalen

Donderdag 17 september | 17:00
Kenniscafe Virusverhalen
Groningse wetenschappers vertellen over hun corona-onderzoek.