- Talk
- Licht
- Talk
- Geluk
Kenniscafé: (On)gelukkig
‘Na regen komt zonneschijn’. Oftewel, teleurstellingen en tegenslag horen bij het leven.
Maar soms blijft het licht aan het einde van de tunnel uit. Somberheid, angst en depressie kunnen lang aanhouden en ons dagelijks leven flink ontregelen. Wie eenmaal een depressie heeft doorgemaakt, heeft bovendien een grotere kans om opnieuw depressief te worden. De laatste jaren zijn psychische klachten onder scholieren en studenten toegenomen. Kunnen we deze ontwikkeling verklaren? Waarom voelen we ons ongelukkig in een van de meest gelukkige landen ter wereld? En als je gevoelig bent voor depressie en angsten, is dat dan een vast gegeven of kun je ook veerkracht ontwikkelen? Kunnen we als samenleving beter leren omgaan met tegenslag?
In dit Kenniscafé gaat moderator Jelte Posthumus over deze vragen in gesprek met verschillende wetenschappers. Onder meer met neurowetenschapper Marie-José van Tol (RUG), die vertelt over de relatie tussen het brein en depressie en over haar onderzoek naar de effecten van cognitieve therapie bij de preventie van terugval in angsten of depressie. En met postdoctoraal onderzoeker en docent aan de opleiding muziektherapie Sonja Aalbers (NHL Stenden), die demonstreert hoe muziek emoties kan ontlokken en uitlegt waarom juist emotieregulerende improvisatorische muziektherapie (EIMT) uitermate geschikt is voor jongvolwassen studenten. Ontwikkelingspsycholoog Bertus Jeronimus (RUG) licht toe hoe persoonlijkheid en subjectief welbevinden bepalend zijn voor het ervaren van stress en geluk.
In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Studium Generale Groningen en Science LinX en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.
Illustratie © Yvette Compaijen