Raak mij aan! Touch me!

Donderdag 14 april gaat het Kenniscafe over opgroeien in armoede. Je kunt de livestram gratis volgen! 

 

In Nederland groeit één op de twaalf kinderen op in armoede. Dat betekent dat er bijvoorbeeld te weinig geld is om schoolspullen, een laptop of een fiets te kopen, of om op een sport te gaan of je verjaardag te vieren. In sommige gevallen kan er niet in de eerste levensbehoeften worden voorzien, zoals eten en onderdak. Hoe is het om met weinig middelen op te groeien? Wat wordt er gedaan om de gevolgen van armoede voor kinderen te beperken? Welke rol spelen bijvoorbeeld de school, overheid of andere hulporganisaties bij het doorbreken van de armoedespiraal? En wie moet eigenlijk wat doen?

In deze editie van het Kenniscafé gaat Ruth Koops van 't Jagt in gesprek met Wilma Bolhuis, als brugfunctionaris ondersteunt zij op basisscholen gezinnen op die hulp kunnen gebruiken. Ook sociaal geograaf Sanne Visser schuift aan, zij deed onderzoek naar intergenerationele armoede in de Veenkoloniën en is projectleider van de grootschalige, meerjarige aanpak Tijd voor Toekomst om kinderen gelijke kansen te bieden. Met hoogleraar onderwijskunde Roel Bosker bespreken we het belang van taalonderwijs in het vergroten van kansengelijkheid en een ervaringsdeskundige vertelt over hoe het is om als gezin met jonge kinderen in armoede te hebben geleefd. Ervaringsdeskundige Lineke Smit vertelt over wat armoede met je overtuigingen en gedrag doet.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen, Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen. 

Illustratie: Yvette Compaijen