Raak mij aan! Touch me!

De lokale gevolgen van klimaatverandering op de Noordpool.

Deze editie van het Kenniscafe is in het Engels 

Het wereldklimaat veranderd over de gehele aarde. Een van de meest zichtbare consequenties is het smelten van het zee-ijs op de Noordpool, wat ervoor zorgt dat de zeespiegel stijgt over de hele wereld. Maar wat zijn de lokale veranderingen op de Noordpol door het smelten van het zee-ijs? Hoe beinvloedt klimaatverandering de arctische ecosystemen? Wat zijn de consequenties voor de lokale en inheemse bevolking? Het smeltende ijs creëert ook een geopolitieke verschuiving door het openen van nieuwe scheepvaartroutes en mogelijk nieuwe oliebronnen. Wat zijn de economische gevolgen voor dit gebied? En van wie is de Noordpool eigenlijk? 

In dit Kenniscafé gaat Sean Desjardins, postdoctoraal onderzoeker antropologie aan de RUG, over lange termijn mens en omgeving relaties; geschiedenis en archeologie van inheemse volkeren en kolonisten in het Noordpoolgebied, het gesprek aan met Christoph Humrich, Assistent Professor Internationale Relaties en Politieke Wetenschap aan de RUG, over bestuur, geopolitiek en veiligheid in het Noordpoolgebied en Anette Scheepstra, Sociaal Wetenschapper, Centrum Noordpoolgebied coördinator van externe samenwerking en expeditiegids in poolgebieden; geleid door Thandeka Kramer-Wolf.

In het Kenniscafé praten we welke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Illustratie: Yvette Compaijen

Meer Kenniscafés >

Meer Kenniscafés >