- Talk
- Straf
- Talk
- Vergeten
Kenniscafé: vergeet het maar!
Hoe werkt het geheugen precies? Zijn vergeten herinneringen voor altijd verloren of kun je ze nog terughalen? In dit Kenniscafé bespreken we alles over onthouden en vergeten.
Waarom herinner je je niets of weinig van je peutertijd? Sommige dingen lijken in je geheugen gegrift te staan, terwijl andere zaken je soms zomaar ontglippen. Dat kan onschuldig zijn: iets vergeten, dat overkomt iedereen. Maar het geheugen is onmisbaar om goed te functioneren. Zonder geheugen weten we niet waar de autosleutels ook alweer liggen, dat we al een gebakje hebben gehad, waar de vakantie naartoe ging, of erger, wie onze naasten zijn.
Hoe werkt het geheugen precies? Zijn vergeten herinneringen voor altijd verloren of kun je ze nog terughalen? Kun je herinneringen bewust vergeten, als dat je goed uitkomt? Wat als het geheugen niet meer feilloos werkt, zoals bij verschillende vormen van dementie? En willen we alles wel onthouden, of is het soms ook belangrijk om te vergeten? In dit Kenniscafé gaat moderator Ruth Koops van ‘t Jagt hierover in gesprek met onder meer neurowetenschapper Robbert Havekes en Ineke Wessel, Universitair Hoofddocent Experimentele Psychopathologie en Sebastiaan Vos, collectiebeheer van Groninger Archieven.
In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Studium Generale Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.
Illustratie: Yvette Compaijen