Raak mij aan! Touch me!

Sneller herstellen door technologische ontwikkelingen in de revalidatie- en gezondheidszorg

Technologische ontwikkelingen in de revalidatiezorg

Een (intelligente) lockdown, XL-teststraten, vaccinaties: dagelijks lezen we nieuwsberichten over het voorkomen van covid-19 infecties. Tegelijkertijd werken technologiebedrijven en de gezondheidszorg samen aan innovatieve ontwikkelingen voor een sneller herstel van patiënten met een covid-19 infectie.

We trapten af met longarts David Koster van het UMCG. Hij hield een algemene inleiding over zijn bevindingen en ervaringen met betrekking tot ziekte en herstel van een covid-19 infectie. 

Ton Rademaker, directeur van het Groningse bedrijf Lode, wilde tijdens de eerste ervaringen met herstellende covid-19 patiënten zo snel mogelijk met de revalidatie beginnen. Het bedrijf ontwikkelde de bed-ergometer; een trainingsapparaat dat over een bed heen geschoven kan worden en interactief inspanningen meet. Rademaker nam ons mee in het ontwikkelproces van deze technische innovatie, en de uitdagingen die hij onderweg tegenkwam.

Tot slot vertelde Ronald Stevens, directeur van B.V. Beatrixoord, over het onderzoek naar een nieuw behandeltraject voor UMCG-medewerkers die een milde vorm van het coronavirus hebben gehad. Het traject had een positief effect op het herstelproces tijdens de laatste stap op weg naar dagelijks leven en werk. Dit dankzij de succesvolle inzet van technologie en het delen van nieuwe kennis. Stevens vertelde hierover vanuit zijn eigen ervaring met covid-19.

TechTalks050 is een initiatief van het Centrum voor Informatie Technologie (Rijksuniversiteit Groningen) en een samenwerking tussen partners van de Rijksuniversiteit Groningen (Industry Relations en Groningen Digital Business Centre), Forum Groningen en 5Groningen. TechTalks050 wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Groningen, Campus Groningen, RDW, TKP en NDC Mediagroep.