- Talk
- Actualiteit
Wetenschapsquiz
Waarom blozen we eigenlijk? Waar sloeg de meteoriet in die de dinosauriërs uitroeide? En hoe is de Martinitoren gebouwd?
Op 31 mei organiseren we de allereerste editie van de Groninger Wetenschapsquiz, gepresenteerd door wetenschapscommunicator Anna Gimbrère. Geen flauwe spelshow, maar een pittige quiz vol opvallende kwesties en doordenkertjes uit diverse wetenschapsgebieden. Natuurkunde, taal, aardrijkskunde en geschiedenis - naast logisch redeneren en kansrekenen wordt ook je historisch besef en talenknobbel aangesproken. Dit alles onder het toeziend oog van jurylid Nobelprijswinnaar Ben Feringa en rector magnificus Cisca Wijmenga. Drie koppels van twee academici nemen het in de studio tegen elkaar op en jij kunt vanuit huis meedoen!
Meedoen via de app
Wil je thuis meespelen via de app? Meld je dan aan via onderstaande knop. Je ontvangt via Studium Generale t.z.t. een uitnodiging voor de app. Meedoen is gratis. Je kunt natuurlijk ook gewoon thuis vanaf de bank meespelen met pen en papier.
De Groninger Wetenschapsquiz wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen, het Ben Feringa Fonds en Forum Groningen.
Anna Gimbrere | Natuurkunde is een soort puzzel
Anna is freelance wetenschapsredacteur en presentator voor onder meer de VPRO en NTR. En schuift vaak aan als tafeldame in verschillende talkshows als het over de wetenschap of de ruimte gaat. 'Na de master Theoretische Natuurkunde liep ik stage bij de Nationale Wetenschapsquiz en daar wist ik, dit wil ik: communicatie met wetenschap combineren. Een voordeel van mijn studie is dat ik ervaring heb met complexe vraagstukken, waardoor ik niet snel geïntimideerd raak door wetenschappers. Ik weet dat ik, als ik maar mijn best doe, het uiteindelijk wel begrijp. Veel mensen kijken argwanend naar de wetenschap omdat ze het niet snappen. Ik wil eraan bijdragen om het laagdrempeliger te maken en laten zien dat wetenschap je vriend kan zijn. Het is juist heel mooi. Het is logisch, betrouwbaar en laat zien hoe bijzonder ons bestaan in het universum is.'
Bron: UvA
Ben Feringa | Nobelprijswinnaar voor Scheikunde
Ben Feringa heeft de Nobelprijs voor de Scheikunde 2016 toegekend gekregen. Feringa is sinds 1988 hoogleraar organische chemie. Hij is een van de beste wetenschappers van dit moment, zowel in Nederland als mondiaal gezien. Zijn onderzoeksprestaties zijn zo uitzonderlijk dat hij algemeen gezien wordt als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld. Op verschillende terreinen van de chemie heeft hij doorbraken weten te bewerkstelligen, zoals op het gebied van organische synthese, de katalyse, de supramoleculaire chemie en de nanotechnologie.
bron: RuG / foto: DvhN