- Zomertalk
- Geschiedenis
De verborgen geschiedenis van Nederlands-Indië met Thom Hoffman
Foto © Nationaal Archief
Heel langzaam is er meer aandacht voor de negatieve gevolgen van Nederland als kolonisator van Indonesië en voor het militaire geweld tussen 1945 en 1949.
Op 15 augustus wordt bij het Indisch monument in Den Haag stilgestaan bij de capitulatie van Japan 75 jaar geleden. Het is een datum die voor veel Indonesiërs weinig betekenis heeft. Zij herdenken op 17 augustus dat, twee dagen na de capitulatie, de onafhankelijkheid van Indonesië werd uitgeroepen. Nederland houdt echter vast aan 1949 als het jaar van de onafhankelijkheid. Wat herdenken ‘we’ eigenlijk in augustus? En wie herdenken we? En wie herdenken er?
Koning Willem-Alexander bood dit voorjaar namens Nederland excuses aan. De kennis over Nederlands-Indië blijft echter beperkt. Met Thom Hoffman onderzoeken we de plek van deze geschiedenis in ons collectieve geheugen en welke verhalen we in ieder geval moeten kennen.
Over Thom Hoffman
Thom Hoffman is acteur, fotograaf en documentairemaker. In 2009 en 2015 vervulde hij een gasthoogleraarschap aan de TU Delft, met Nederlands-Indië als leeropdracht. Hoffman was een van de initiatiefnemers van de Beeldbank Nederlands-Indië en maakte het fotoboek Een verborgen geschiedenis. Anders kijken naar Nederlands-Indië, dat is gekozen tot Beste Geschiedenisboek 2020 door VGN (geschiedenisdocenten).