- Mini-college
- Luchtvervuiling
- Mini-college
- Lichtvervuiling
De nacht overbelicht
Een mini-college over de pracht van de sterrenhemel en impact van lichtvervuiling.
Wat gebeurt er als het nooit meer écht donker is?
Onze wereld baadt in het kunstlicht, echt donker is het vrijwel nergens meer. Zeker niet in Nederland, een van de meest lichtvervuilde landen ter wereld. Wat missen we eigenlijk, nu we nog maar op een paar plekken de sterrenhemel in volle glorie kunnen bewonderen? En wat gebeurt er nu het nooit meer écht donker is en de biologische klok van mens en natuur in de war raakt? Welke relatie heeft lichtvervuiling met verdwijnende diersoorten, anders groeiende planten of met ziektes als Alzheimer of kanker?
Op 24 januari namen wetenschapsjournalist Govert Schilling en prof. Dr. Roelof Hut, chronobioloog van de RUG je in dit online mini-college mee in de steeds lichter wordende wereld van de nacht. De middag werd geleid door Jetse Goris.
Sterren tellen!
Wil je weten hoe groot de lichtvervuiling bij jou is? Begin februari starten we vanuit CurioUs - burgerwetenschap voor nieuwsgierige noorderlingen - een meetactie waarbij we zoveel mogelijk mensen vragen te meten hoe donker het bij hun is, door… het tellen van sterren.