- Talk
- Geschiedenis
Huizen van Aankomst
Foto © Nationaal Archief
Tussen 1945 en 1968 kwamen ruim 350.000 mensen uit voormalig Nederlands-Indië en het huidige Indonesië in Nederland terecht. Hoe werden deze mensen ontvangen? Hoe reageerde men hier op hun komst?
Tussen 1945 en 1968 kwamen ruim 350.000 mensen uit voormalig Nederlands-Indië en het huidige Indonesië in Nederland terecht. Voor sommigen was Nederland een nieuw thuis, voor anderen een tijdelijk tussenstation. Hoe werden deze mensen ontvangen? Hoe reageerde men hier op hun komst? Aan de huizen, barakken, hotels, contractpensions, kloosters, kampen en andere plekken waar zij werden opgevangen zijn talloze (oorlogs)verhalen verbonden. Het programma Huizen van Aankomst stond zaterdag 12 december in het hele land stil bij deze geschiedenis, locaties en de persoonlijke verhalen.
In het Forum sprak Rocky Tuhuteru met tweede en derde generatie Molukkers, met iemand uit de kleine Toegoenese gemeenschap en met ex-Nieuw-Guinea-gangers. Aan het woord kwamen Mike Siahaya, Emerson Terinathe, Djodjie Rinsampessy, Dolly Huliselan, Jim Rahakbauw en Eddy Pendjol.
Huizen van Aankomst is onderdeel van de herdenking en viering van het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 2020. Het programma is gemaakt door het Indisch Herinneringscentrum dankzij steun van het vfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gravin van Bylandt Stichting en adviespartner Partizan Publik. In samenwerking met het Forum Groningen. Meer informatie: www.huizenvanaankomst.nl.
Zomertalk terugkijken
in De verborgen geschiedenis van Nederlands-Indië met Thom Hoffman gingen we dieper in op de negatieve gevolgen van Nederland als kolonisator van Indonesië en voor het militaire geweld tussen 1945 en 1949. Kijk online de Zomertalk terug.