Raak mij aan! Touch me!

Kunstmatige ‘embryo’s’: hoe moeten we het noemen? Wat is het precies? Is het een vorm van leven? En moet het bescherming krijgen?

Embryo’s uit het lab, synthetische embryo's… Wat is de juiste benaming? Het is moeilijk om precies uit te leggen waar het Nederlandse onderzoeksteam GREAT aan werkt. Zij maken met menselijke stamcellen een ‘namaakversie’ van een embryo. Dit is geen echt embryo, want het heeft geen hersenen, ruggenmerg of zenuwstelsel en daardoor kan het niet uitgroeien tot een mens. Deze modellen geven de onderzoekers meer inzicht in het ontstaan van ernstige spier- en bloedziektes of hartafwijkingen. Bovendien kunnen wetenschappers met behulp van embryo’s uit het lab onderzoek doen naar de werking van medicijnen, zonder dat ze daar menselijke of dierlijke embryo’s voor hoeven te gebruiken. 

Onderzoek met menselijke embryo’s is aan strenge regels gebonden, maar rondom deze ‘embryo’s uit het lab’ is er op dit moment nog geen duidelijke wetgeving. Het ontwikkelen van embryo-modellen roept ethische vragen en dilemma’s op. Daarom richt GREAT zich niet alleen op het werk in het lab, maar combineren zij dit met ethisch onderzoek, door in heel Nederland in gesprek te gaan over deze kunstmatige ‘embryo’s’. Hoe moeten we zo’n ‘embryo’ noemen? Wat is het precies? Is het een vorm van leven? En moet het bescherming krijgen?

In deze speciale editie van het kenniscafé gaan GREAT-onderzoekers medisch ethicus Lien De Proost (LUMC) en ontwikkelingsbioloog Joost Gribnau (Erasmus MC), en UMCG-onderzoeker Floris Foijer met het publiek in gesprek over de ontwikkeling van embryo-modellen. Moderator Jelte Posthumus leidt het kenniscafé.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Studium Generale Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

meer info

Misschien vind je dit ook leuk

  • Talk
  • Gif

Kenniscafé: Giftig

Donderdag 25 mei | 20:00
Kenniscafé: Giftig
Giftige stoffen zijn overal. Van microscopisch kleine stukjes plastics in de lucht, landbouwgif op ons voedsel tot medicijnresten in het oppervlaktewater. Ontdek er alles over tijdens het Kenniscafé.
  • Talk
  • Straf

Kenniscafé: straf!

Donderdag 23 maart | 20:00
Kenniscafé: straf!
Wanneer verdient iemand straf? En met welk doel straffen we? In dit kenniscafé bespreken we het Nederlandse strafrechtsysteem.
  • Talk
  • Wetenschap

Kenniscafe Virusverhalen

Donderdag 17 september | 17:00
Kenniscafe Virusverhalen
Groningse wetenschappers vertellen over hun corona-onderzoek.