Raak mij aan! Touch me!

De kracht van de democratie schuilt in de tegenspraak. Is de journalistiek nog in staat om die tegenspraak uit te voeren of worden ze meegezogen in de campagnecommunicatie van de politieke partijen, politici en campaigners.

In de jacht op het exclusieve nieuws is de verleiding groot om ook exclusieve afspraken te maken met de bronnen van het nieuws, bewindslieden en Kamerleden dus, voorlichters, spindoctors. Zijn journalisten voldoende in staat de luis in de pels van de democratie zijn? Of zijn ze te afhankelijk van de brokken die hen worden toegeworpen? Hoe ontregelen zij dit politieke spel? Waar het geven van antwoord op (kritische) vragen gebruikt wordt voor het verspreiden van de eigen boodschap.

Waakhond

Als waakhond geeft de journalistiek tegenkracht aan machtshebbers. Zij moet onvolkomenheden blootleggen die politici zelf het liefst willen verbergen. Politici gaan daarbij steeds vaker een (machts)strijd aan met de media. Wie heeft dan het laatste woord?

Een panel met journalisten en campagnespecialisten onder wie Peter Kee (parlementair redacteur Op1),  Simon den Haak  (woordvoerder en politiek adviseur van diverse PvdA bewindslieden), Irene de Kruif (Parlementair verslaggever Nieuwsuur) en Anne Peetoom (praktijkdocent masteropleiding Journalistiek RUG) gaan hierover in discussie onder leiding van onze gespreksleider Erik Hogeboom. Uiteraard krijgt iedereen ook online alle gelegenheid om kritische vragen (ja, dat mag) te stellen.

Misschien vind je dit ook leuk

  • Talk
  • Corona

Noorderpers - Dus jij gelooft in corona?

Maandag 16 november | 20:00
Noorderpers - Dus jij gelooft in corona?
Over de maatschappelijke spraakverwarring rond het Corona-virus.