Raak mij aan! Touch me!

Poep, kak, schijt.. Het blijft ingewikkeld om er zonder te grinniken over te praten. 

Dat is nergens voor nodig, want uitwerpselen bezitten een schat aan informatie. Sinds de COVID-19-pandemie is er speciale aandacht voor uitwerpselen en het rioolwater in het algemeen. In dat water is het virus namelijk te detecteren. Maar ook een enkele drol kan veel vertellen over iemands gezondheid. Een arts of voedingsspecialist kan aan de hand van de stoelgang van alles vertellen over een gezond eetpatroon, of ziektes herkennen. Zelfs met de eeuwenoude inhoud van een beerput kunnen wetenschappers uit de voeten om te ontrafelen wat onze voorouders aten.

Welke informatie zit er verstopt in uitwerpselen? En wie mag die doorgespoelde drollen eigenlijk onderzoeken? Hoe ziet de toekomst eruit voor de ‘big brown data’? Om dit te onderzoeken nemen we poep onder de loep. Jelte Posthumus gaat in gesprek met archeoloog Merit Hondelink, medisch ethicus Reinder Broekstra en MDL-arts Rinse Weersma.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Studium Generale en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Misschien vind je dit ook leuk

Kenniscafé: Opgroeien in armoede

Kenniscafé: Opgroeien in armoede
Hoe is het om op te groeien met weinig middelen?
  • Talk
  • Wetenschap

Kenniscafe | Foute Groningers

Donderdag 15 april | 17:00
Kenniscafe | Foute Groningers
Op 16 april vieren we dat de stad Groningen 76 jaar geleden is bevrijd door de Canadezen.