- Talk
- Economie
- Talk
- Livestream
Money Talks: Beleggen, slapend rijk?
Je hele leven fulltime werken voor je geld? Veel mensen hebben daar geen zin in.
Eerder met pensioen of al op je dertigste stoppen met werken? Om dat te kunnen bereiken, wordt beleggen in aandelen, obligaties of cryptovaluta steeds populairder. Sommige mensen doen dat heel gestructureerd: zo groeit de interesse in de FIRE-beweging (Financial Independence Retire Early). Het doel van FIRE is om zo sober mogelijk te leven en je geld te sparen en te beleggen, om zo 25 keer een jaarsalaris te verdienen. Daarna kun je stoppen met werken en leven van je spaargeld. Uit onderzoek van het Nibud en de Rabobank blijkt dat zo’n 40 procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt. Maar hoe werkt dat beleggen precies? Waarom is het verlangen om op een andere manier geld te verdienen zo groot? Wat zijn de risico's? En is zoveel mogelijk rendement behalen egoïstisch, of kun je door slim en duurzaam te beleggen niet alleen jezelf, maar zelfs de wereld vooruit helpen?
Birte Schohaus gaat in gesprek met o.a. hoogleraar Beleggingstheorie en Vermogensbeheer Roelof Salomons over beleggen en investeren: hoe werkt dat eigenlijk? Met Milou Brand, co-host van Jong Beleggen, de podcast, spreekt ze over jongeren en beleggen, en Florien Cramwinckel, hoofdpsycholoog bij SNS, sluit aan om te praten over 'gezond financieel gedrag'.
In Money Talks praten we met wetenschappers, experts en het publiek over economische thema’s. Money Talks wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen en Forum Groningen.