Raak mij aan! Touch me!

Avond over de zuidelijke ringweg die deels door de Hondsrug loopt - geologisch gezien een oud en ingewikkeld gebied. Met Erik Meijles (RUG) en Jeroen Reessink (Aanpak Ring Zuid)

Een deel van de zuidelijke ringweg rond Groningen wordt verdiept aangelegd. Dit deel gaat dwars door de Hondsrug, die ontstaan is in de voorlaatste ijstijd en daardoor geologisch gezien een oud en ingewikkeld gebied. Verschillende grondsoorten, van zwerfkeien tot zandbanken en kleilagen. Het grootste deel zie je echter niet aan het grondoppervlak. Welke (IT-)technologieën gebruiken onderzoekers om deze ondergrond in beeld te brengen en welke kennis levert dat op?

TechTalks050 is een initiatief van het Centrum voor Informatie Technologie (Rijksuniversiteit Groningen) en een samenwerking tussen partners van de Rijksuniversiteit Groningen (Industry Relations en Groningen Digital Business Centre), Forum Groningen en 5Groningen. TechTalks050 wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Groningen, Campus Groningen, RDW, TKP en NDC Mediagroep.

Erik Meijles is onderzoeker bij de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en expert van de ondiepe ondergrond. Hij vertelt en laat zien wat de mogelijkheden zijn van geologische informatietechnologie. Waar kun je deze zelf vinden en hoe geeft deze informatie inzicht in de ontstaansgeschiedenis en complexe opbouw van de bodem? En zijn deze gegevens voldoende gedetailleerd als je in de Hondsrug gaat graven voor een groot project zoals de zuidelijke ringweg?

7908

Jeroen Reessink is als clustermanager bij Aanpak Ring Zuid nauw betrokken bij de aanleg van de Verdiepte Ligging. Hij vertelt over de technologieën die worden gebruikt voor een veilige en beheerste realisatie van deze 1,2 km lange constructie dwars door de Stad en de Hondsrug. Graaf je in de grond, dan graaf je in de tijd. Een tijdreis beginnend bij de glaciale afzettingen uit de ijstijd via Bommen Berend naar het nu: grootschalige bouwactiviteiten en continue monitoring van grond en omgeving. Op weg naar een veilige verdiepte ringweg en een gezonde, prettige leefomgeving.

7909

Misschien vind je dit ook leuk

  • Mini-college
  • Biodiversiteit

Biodiversiteit onder de loep

Dinsdag 13 april | 20:00
Biodiversiteit onder de loep
Bioloog Auke-Florian Hiemstra en ecoloog Raymond Klaassen delen hun visie.
  • Mini-college
  • Lichtvervuiling

De nacht overbelicht

Zondag 24 januari | 16:00
De nacht overbelicht
Over de pracht van de sterrenhemel en impact van lichtvervuiling.
  • Talk
  • Tech

Het einde van de evolutie? - 25 jaar na kloon Dolly

Donderdag 15 april | 20:00
Het einde van de evolutie? - 25 jaar na kloon Dolly
Avond over genetische modificatie of gentechnologie. Veelbelovend of beangstigend?