- Mini-college
- Hittestress
- Talk
- Actualiteit
Tussen wappies en wetenschap
25 mei 2021
Wortels van ons complotdenken.
Het kan niemand zijn ontgaan: complottheorieën zijn hot. Media buitelen over elkaar heen om de plotselinge populariteit ervan te verklaren. Het zouden vooral ‘wappies’ zijn die in deze ideeën geloven. Maar is dat wel zo? Wat zijn de wortels van het moderne complotdenken? Historicus Tymen Peverelli voert ons langs twee eeuwen vol duistere genootschappen die er in het geniep op uit zouden zijn geweest de wereld te vernietigen.
Complottheorieën zijn nooit een subcultuur geweest, maar waren altijd al mainstream. Het waren juist gevestigde intellectuelen en politici die complottheorieën bedachten en verspreidden. Soms was dit propaganda, maar soms bleken deze complotten echt te bestaan. Maar waar of niet waar, complottheorieën zijn altijd een vast onderdeel van onze samenleving geweest, ook nu nog.
Historicus Tymen Peverelli promoveerde in 2019 bij de Universiteit van Amsterdam op de geschiedenis van nationalisme. Hij werkt aan een boek over de geschiedenis van complottheorieën, dat in 2022 verschijnt.
Tussen wappies en wetenschap
De coronacrisis blijkt een uitstekende voedingsbodem te zijn voor complottheorieën. Op online platforms is er een wildgroei aan anonieme profielen en influencers die zelfverkozen waarheden verkondigen. Hun volgers worden al snel als ‘gekkies’ of ‘wappies’ bestempeld. Maar is dat wel terecht? Waarom geloven mensen in complottheorieën? Hoe verhouden politiek en populisme zich tot alternatieve waarheden? En wat is de geschiedenis van het complotdenken? In het drieluik Tussen wappies en wetenschap worden deze vragen beantwoord door drie wetenschappers: Karen Douglas, Michael Hameleers en Tymen Peverelli.
Deze serie is een samenwerking tussen Studium Generale Groningen, Forum Groningen en de conferentie Nothing but the Truth, die op 1-2 november plaatsvindt in Groningen