Raak mij aan! Touch me!

Het is Meertmoand Streektoalmoand, de maand waarin we traditiegetrouw onze streektaal vieren. Door de aanhoudende coronabeperkingen kan de Dag van de Grunneger toal ook dit jaar in de fysieke vorm niet plaatsvinden. Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) slaat daarom opnieuw de handen ineen met Forum Groningen en komt op zaterdagavond 20 maart met de tweede editie Moi Forum! Veur Mekoar.

Zaterdag 20 maart 20.00 uur

Het programma wordt 20 maart om 20.00 uur uitgezonden via Podium TV (Ziggo kanaal 35, Kabelnoord kanaal 19) en hier op Platform F, het online mediakanaal van het Forum. De talkshow in en over het Gronings werd vorig jaar ontwikkeld en in september dat jaar live uitgezonden vanuit de Rabo Studio in het Forum. De tweede editie heeft een iets andere opzet.

Talkshow met amusement

Moi Forum! Veur Mekoar wordt dit keer een visuele tour door het Forumgebouw, langs verschillende actuele onderwerpen, objecten en studiogasten. Allen dragen zij Groningen en het Gronings, de taal en de cultuur een warm hart toe. Presentator Arno van der Heyden neemt de kijker mee: ‘Een grote verscheidenheid aan alles wat in onze provincie en omstreken gezegd, gezongen, gesproken, gemaakt en gekookt wordt komt voorbij. We doen dat in de vorm van een reis vol verwondering. Met amusement, humor, poëzie en muziek - een lust voor het oor, oog en de tong. En waar kunnen we dat beter doen dan in onze nije grieze, het Forum!’ Het programma voor de 2e editie Moi Forum! Veur Mekoar is ontwikkeld in samenwerking met toneel- en scriptschrijver Jan Veldman.

Bijzondere Groningers

Arno ontmoet tijdens zijn wandeling door het Forum verschillende gasten die iets bijzonders doen met het Gronings, en bijzondere Groningers. Welke uitdaging gaat bijvoorbeeld kersverse stadsdichter Myron Hamming aan? Wat zijn poaskebloumen en noakende wiefkes nu precies? Wat gebeurt er in de keuken van restaurant NOK? Waarom is Hen Engelien in het gebouw? Wat vertellen Groninger dichters Rik Andreae en Fieke Gosselaar ons op de roltrappen? Wat vertellen vier Groninger wijken over Groningers? En hoe smaakt kluunbier na een optreden van Steernvanger? Een paar vragen waar Arno antwoorden op hoopt te vinden tijdens de talkshow Moi Forum! Veur Mekoar.

Méér Gronings

In de Meertmoand Streektoalmoand organiseert CGTC nog meer activiteiten om het Gronings extra te vieren. Nieuwsgierig? Voor meer informatie kijk je op CTGC.nl.

Meertmoand Streektoalmoand >

Meertmoand Streektoalmoand >

Meer over Groningen >

Meer over Groningen >

Misschien vind je dit ook leuk:

  • Live stream
  • Grunneger toal

Moi Forum! Veur Mekoar 2020

Zaterdag 5 september | 20:00
Moi Forum! Veur Mekoar 2020
Een nieuwe talkshow in en over de Groninger taal.
  • Mini-college
  • Lichtvervuiling

De nacht overbelicht

Zondag 24 januari | 16:00
De nacht overbelicht
Over de pracht van de sterrenhemel en impact van lichtvervuiling.
  • Talk
  • Klimaat

Kenniscafe Stad van de toekomst

Donderdag 21 januari | 17:00
Kenniscafe Stad van de toekomst
Klimaatverandering maakt de stad kwetsbaar.
  • Talkshow
  • Stadsvernieuwing

Let's Grote Markt

Vrijdag 6 november | 19:30
Let's Grote Markt
Praat mee over de herinrichting van de Grote Markt.